flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вчимося обмінюватися виконавчими документами

30 жовтня 2023, 12:12

Вчимося обмінюватися виконавчими документами: "ІСС" та ДП "ЦСС" нагадують про сервіс "Електронного суду", який пов'язаний з видачою і пред’явленням до виконання виконавчих документів в електронній формі 

Державні підприємства "Інформаційні судові системи" та "Центр судових сервісів", що належать до сфери управління ДСА України, нагадують, що з 12 вересня 2023 року, розпочав свою роботу сервіс "Електронного суду", який пов'язаний з видачою і пред’явленням до виконання виконавчих документів в електронній формі.   

У ДП "ІСС" та ДП "ЦСС" зазначають, що законодавчою підставою стосовно забезпечення можливості судам видавати виконавчі документи в паперовій або електронній формі, є зміни до перехідних положень процесуальних кодексів України, які затверджені Законом України  від 20.06.2023 №3200-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами".

До дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів оформлення і видача виконавчих документів здійснюються в паперовій формі судом, який ухвалив відповідне рішення, в паперовій або електронній формі за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Разом з тим одночасна видача судом виконавчого документа одній і тій самій особі в паперовій і електронній формах не допускається.

Також ДП "ІСС" та ДП "ЦСС" звертають увагу на те, що стягувачі, які отримали виконавчі документи в електронній формі до 12.09.2023, не зможуть їх пред’явити до виконання засобами підсистеми "Електронний суд", оскільки цей функціонал технічно ще не реалізовано відповідно до спільно прийнятого рішення під час проведення однієї із робочих нарад за участю представників ДСА України, Міністерства юстиції України, державних підприємств "Інформаційні судові системи", "Центр судових сервісів" та "Національні інформаційні системи".

У такому випадку стягувачам слід повторно звертатися до суду для отримання виконавчого документу в паперовій формі.

Аналогічний сервіс з листопада 2023 року буде вже доступний і для судів,  ДСА України та територіальних управлінь ДСА України (як представників стягувача). Так, постанови про накладення адміністративного стягнення, виконавчі документи про стягнення судового збору та про накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) будуть автоматично надсилатися підсистемою "Електронний суд" до державного виконавця за місцем реєстрації боржника через автоматизовану систему виконавчого провадження для забезпечення його виконання.

У підприємствах наголошують, що реалізовані в АСДС та підсистемі "Електронний суд" сервіси забезпечать щорічну економію коштів судів на поштових відправленнях для надсилання виконавчих документів сторонам, а також на пред’явленні виконавчих документів до виконання.

Для судів підприємствами розроблена відповідна інструкція щодо порядку видачі та пред'явлення виконавчих документів в електронній формі.