flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне декларування присяжних

08 лютого 2022, 10:15

Електронне декларування присяжних

 

   Присяжні, які протягом року не залучалися для участі у здійсненні правосуддя, не є суб’єктами декларування.

   Таке роз’яснення надає Національне агентство з питань запобігання корупції.

   Підпункт ґ пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» визначає присяжних як суб’єктів декларування, виключно під час виконання ними обов’язків в суді. Отже, присяжні набувають статусу суб’єкта декларування, у зв’язку із виконанням ними обов’язків в суді.

   Визначені статтею 45 Закону вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюються на присяжних відповідно до набутого статусу суб’єкта декларування без будь-якого додаткового обумовлення.

    Таким чином, особи, включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування, а тому, не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

   Присяжні ж, які  були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом можуть ознайомитись з роз'ясненнями на офіційному веб-сайті НАЗК,  щодо заповнення електронних декларацій та з навчальним відео із заповнення декларацій у системі "Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", за посиланням https://nazk.gov.ua/deklaraciya.

   Нагадуємо, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

   Для заповнення декларації присяжним необхідно, завчасно отримати електронно-цифровий  підпис.